Mangalitzat

Rodun ominaisuuksia

Villasika (Mangalitza) on alkujaan unkarilainen maatiasrotuinen sika. Se on rotuna lähes 300 vuotta vanha. Siat ovat siltä ajalta, kun ei ollut lämmitettyjä tiloja, vaan piti pärjätä ulkona. Villasika on suurikokoinen (200–300 kg), kiharakarvainen, hyvin terve ja karaistunut rotu. Suomessa villasikoja on vain muutamalla tilalla.

Mangalitzan kasvatus on tällä hetkellä pienimuotoista.

Mangalitza on monesta syystä maahamme soveltuva rotu. Se kasvattaa paksun rasvakerroksen joka suojaa sitä sään vaihteluilta. Talveksi se tekee myös paksun, rodulle tunnusomaisen kiharan karvapeitteen. Karva on karkeaa eikä sille ole juurikaan käyttöä.

Mangalitza on tarhattava rotu. Villisikaan verrattuna tarhaaminen on yksinkertaista koska sähköön totuttuaan se pysyy melko vaatimattomissa aitauksissa. Mangalitza syö mielellään heinää ja se laiduntaa riittävän isoilla laidunalueilla pitkäänkin ennen kuin alkaa tönkiä kuoppia joista se etsii juuria herkkupaloiksi. Mikäli mahdollista, tarhassa saisi olla myös puita joista ainakin osa valitettavasti päätyy sikojen uhriksi koska niiden juuret kaivetaan ylös ja puut kuivuvat. Mangalitza voi elää vuoden ympäri ulkona, kunhan sillä on säänsuoja. Meillä siat syövät pääasiassa heinää, joka on korjattu omilta luomupelloilta. Lisäksi saavat litistettyä viljaa noin 1-2 litraa päivässä johon on lisätty hieman rouhittua hernettä ja vitamiinit. Jos villasikaa ruokkii kuten nykysikaa, se saattaa lihoa.

Emakon tiineys kestää 114–116 vuorokautta ja porsaita syntyy yleensä 6–8. Villasioilla on tavallisesti helpot synnytykset ja ne hoitavat hyvin jälkikasvunsa. Synnytyksen on tapahduttava talvella sisätiloissa, mutta jo parin viikon ikäisiä possuja voi alkaa ulkoiluttaa pieniä hetkiä kerrallaan. Villasiat kasvavat hitaammin kuin nykysiat. Sen kestää 12–14 kuukautta kasvaa saman kokoiseksi kuin tavallinen sika on puolivuotiaana.

Mangalitza on ainutlaatuinen rotu joka sopii hyvin kotitarvetuotantoon tai pienimuotoiseen kasvatukseen kuluttajille ja ravintoloille. Sen säänkestävyys ja stressinsietokyky ovat omaa luokkaansa. Se ei juurikaan stressaa kuljetuksista jolloin esimerkiksi teuraskuljetukset eivät ole niin suuri ongelma kuin tavallisella lihasialla kunhan matkat eivät ole kohtuuttomia.

Mangalitza on alun perin kasvatettu rasvan ja laardin sekä erinomaisen makunsa vuoksi. Mangalitzan rasva on tutkitusti terveellisintä kaikista sikaroduista. Se sisältää huomattavan paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja ja mm. Omega3:sta. Euroopassa ja Yhdysvalloissa ylistetään Mangalitzan rasvan ominaisuuksia ruoanlaitossa ja esimerkiksi Britanniassa eräs kasvattaja on alkanut tuottaa laardia purkeissa jotta ihmiset voisivat ostaa sitä ruoanlaittoon ja leivontaan.

Mangalitza on yksi kolmesta sikarodusta koko maailmassa joiden rasva marmoroituu lihassyiden sisään ja tekee siitä erittäin mehukkaan ja herkullisen. Laardi puolestaan on itsessään hyvin neutraalin makuista ja sopii erinomaisesti korvaamaan voin oikeastaan kaikessa muussa paitsi leivän päällä.

Luonteeltaan villasika on lempeämpi ja rauhallisempi kuin tavallinen sika. Aktiivisimmillaan se on aamulla ja illalla.

Lähteet: Jari Palviainen ja Mangalitzayhdistys